Profiel van een grootmeester

Dit is een vertaling van een interview met Kato sensei, uit een japans tijdschrift “Aikido Tankyu”

Je kunt geen martial arts van iemand anders leren.

Interviewer: Sensei, kunt u ons vertellen waarom u aikido bent gaan studeren?

Kato: Ik had geen specifieke interesse in Aikido, maar ik wilde graag martial arts leren. Mijn moeder kende iemand die aan waarzeggingen deed. Die persoon kende de oprichter van Aikido. De waarzegger las mijn situatie en besloot dat Aikido de martial art voor mij was. Dus zonder specifieke intentie begon ik Aikido rond Showa 28 (1952)

Interviewer: Hoe was de atmosfeer tijdens de trainingen toen u begon?

Kato: Ik kan me alleen herinneren dat ik mezelf verloor in de de training. Er waren veel sterke mensen en het was erg zwaar voor me.

Interviewer: Zou u ons wat over de oprichter kunnen vertellen?

Kato: Hij sprak nooit in detail over Waza (techniek). In plaats van te luisteren naar zijn woorden, leerde ik door naar hem te kijken. Ik heb nog niet kunnen berkeiken wat hij me liet zien, ik ben nog niet op de helft. Als hij mijn hand pakte voelde het alsof ik in hem werd geabsorbeerd door zijn overweldigende aanwezigheid.

Ooit ga O-sensei me de gelegenheid om hem Shiatsu op zijn schouder te geven. Terwijl zijn spieren terug veerde, viel het me op hoe extreem flexibel zijn rug spieren waren. Als we met ons tweeën waren, luisterde ik naar O-sensei’s verhalen.

Interviewer: Wat voor dingen zei O-sensei dan?

Kato: Hij zei:” Budo (martial arts) is een geschenk van god, en is niet gecreëerd door mensen.” en “Budo kan niet geleerd worden van andere mensen. Het moet door jezelf worden beoefend.” Onlangs begin ik eindelijke te begrijpen wat hij zei. Ik had er toen nog geen begrip of gevoel bij. Ik luisterde naar wat hij zei en antwoordde simpelweg maar “Ja”.

Ik herinner me een voorval. Tijdens de dagen in de Hombu dojo kwam O-sensei regelmatig langs.

Op een dag kwam een belangrijke gast, en O-sensei leek anders dan andere dagen, verheven en vol met Ki energie. Ik was Uke en werd zo gegooid dat ik mijn benen zag met het plafon in de achter grond. Ik kon helemaal geen Ukemi doen. Het was net als Jinshin nage. Ik was erg bang. Maar zulke ervaringen werden een groot deel van mijn wil om aikido te blijven beoefenen. Zelfs nu, als ik oefen, visualiseer ik O-sensei. Het is niet iets wat geleerd kan worden, maar moet worden ontwikkeld door discipline. Dat is waarom ik begon te begrijpen wat hij zei. Dingen die ik mezelf heb aangeleerd zijn niet snel vergeten, maar dingen die door andere aangeleerd worden, zonder dat ik er zelf over hoef na te denken, en gebracht met een houding van “Het moet op deze manier en niet anders” zijn zo vergeten. En ik luisterde niet zo goed (Lacht)

Elke Aikido leraar heeft zijn eigen ideeën en manier van lesgeven en trainen. Ik denk dat dit komt omdat de oprichter nooit les heeft gegeven als of er een weg of patroon was. Daarom denk ik dat iedereen zijn eigen Aikido style heeft gehaald uit O-sensei’s leer.

“Extreme zachtheid controleert hardheid”, (Japans gezegde) is niet altijd waar. “Extreme hardheid controleert hardheid”, zei hij “ En extreme zachtheid controleert hardheid. Extreme hardheid controleert zachtheid en extreme zachtheid controleert zachtheid.” Als ik er over na denk zijn ze allemaal waar. Afhankelijk van de situatie, is elk concept belangrijk. O-sensei bleef niet bij één concept, maar omarmde er meerdere.

Zien is geloven.

Nieuws
Nieuw in Wapenveld
jeugd aikido www.jeugdaikido.nl.


Stages in AmsterdamSeminar Alec Corper Sensei (5th dan) & Steve Baker Sensei (5th dan): 21, 22 & 23 September, Gandia Spain

Trip to Japan with Alec Corper Sensei, April 2019
Training:
Elke Woensdag
20:00 - 21:30 uur

Agenda
september 2018
m d w d v z z
     
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
26 september 2018
 • Training

  26 september 2018 @ 20:00 - 21:30
  Dojo Emmeloord

3 oktober 2018
 • Training

  3 oktober 2018 @ 20:00 - 21:30
  Dojo Emmeloord

10 oktober 2018
 • Training

  10 oktober 2018 @ 20:00 - 21:30
  Dojo Emmeloord

17 oktober 2018
 • Training

  17 oktober 2018 @ 20:00 - 21:30
  Dojo Emmeloord