Beginners

Een praktische introductie.

Wat kan ik verwachten?

Aikido is een traditionele Budo. Het is geen sport; er is geen competitie en er zijn ook geen wedstrijden. Het gaat er niet om elkaar te verslaan, maar om samen technieken te leren waarbij kracht geen rol speelt en de aandacht ligt op het voortdurend verbeteren van flexibiliteit en nauwkeurigheid.
Aikido wordt beoefend in een ‘Dojo’ (trainingsruimte). In de Dojo trainen mannen en vrouwen van alle leeftijden, jong en oud. Als beginnend Aikidoka train je met zowel beginners als gevorderden (tenzij er een speciale beginnerstraining is).
Ervaring met een andere vechtkunst is niet nodig om mee te kunnen doen. Vaak is een les zo opgebouwd dat er aandacht wordt gegeven aan beginners en gevorderden.

Een eerste training.

De ‘Sensei’ (leraar) begint de les meestal met ‘Aiki Taiso’ (warming up).
Je volgt de bewegingen die voorgedaan worden en zorgt er zo voor dat je je lichaam goed opwarmt en soepel maakt.
In Aikido is ‘Kamae’ (houding) belangrijk. In eerste instantie leer je door solo-oefeningen als ‘Ashi Sabaki’ (voetenwerk) en ‘Tai Sabaki’ (lichaamsbeweging) je houding te verbeteren. Een goede houding betekent, dat je ‘gecentreerd’ bent, stabiel bent en daardoor beter kunt reageren in een aanvalssituatie.
Een ander belangrijk onderdeel van Aikido is ‘Ukemi’ (accepteren of ontvangen van een techniek, rollen en leren valbreken).
Vanaf de eerste training leer je hoe je moet rollen. Hier zit een zorgvuldige opbouw in. Je leert stap voor stap de basis van het rollen.
De oefeningen die je eerst solo doet zal je uiteindelijk met een (trainings-) partner uitvoeren.
Er zijn diverse aanvalsvormen, waaronder: ‘tsuki’ (stoten op het lichaam), ‘shomenuchi’ (slag op het hoofd), grepen e.a.
De Sensei laat tijdens de les oefeningen zien hoe hij door gebruik van lichaamsbeweging, klem en worptechnieken een aanval kan afweren. Het is de bedoeling, dat je met effectieve bewegingen en zonder de ander schade toe te brengen, iemand kan immobiliseren.
Iedereen volgt nauwkeurig de instructies van de Sensei op en probeert dit hierna zelf uit te voeren. Je traint meestal in tweetallen, als ‘Uke’ (aanvaller) en ‘Tori’ (verdediger en uitvoerende van de techniek). Dit wordt vervolgens afgewisseld.
Aan het eind van de les worden oefeningen gedaan, waarbij de nadruk op ademhaling en concentratie ligt.
Tijdens een Aikido training wordt serieus getraind. De nadruk ligt op respectvol omgaan met elkaar. Hierin is de Aikido etiquette een belangrijk onderdeel.

Dojo etiquette / Woordenlijst

Klik hier om meer te weten wat je kunt doen, wat zijn de omgangsvormen, voor, tijdens en na de les.
Klik hier voor een woordenlijst met uitleg van veel in de dojo gebruikte Japanse termen.

Wat neem ik mee?

Een dosis goede wil en een open instelling.
Een les duurt vaak ruim anderhalf uur. Zorg ervoor dat je voor een les iets gegeten hebt en gedronken.

Wat trek ik aan?

Tijdens een Aikido-training draag je in een ‘Keiko gi’ (wit judopak). Heb je dit nog niet, dan volstaat voorlopig een trainingsbroek met T-shirt.
Er wordt op een judomat getraind. Je traint op blote voeten en om de mat schoon te houden wordt buiten de mat altijd op slippers gelopen. Het wordt aangeraden om voor de training je sieraden af te doen.

Hoe meld ik me aan?
Ga naar de contactpagina voor meer informatie of om je op te geven voor een proefles.

Een proefles is gratis!

Nieuws
Nieuw in Wapenveld
jeugd aikido www.jeugdaikido.nl.


Stages in AmsterdamSeminar Alec Corper Sensei (5th dan) & Steve Baker Sensei (5th dan): 21, 22 & 23 September, Gandia Spain

Trip to Japan with Alec Corper Sensei, April 2019
Training:
Elke Woensdag
20:00 - 21:30 uur

Agenda
september 2018
m d w d v z z
     
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
26 september 2018
 • Training

  26 september 2018 @ 20:00 - 21:30
  Dojo Emmeloord

3 oktober 2018
 • Training

  3 oktober 2018 @ 20:00 - 21:30
  Dojo Emmeloord

10 oktober 2018
 • Training

  10 oktober 2018 @ 20:00 - 21:30
  Dojo Emmeloord

17 oktober 2018
 • Training

  17 oktober 2018 @ 20:00 - 21:30
  Dojo Emmeloord